Kto nie zna i nie kojarzy smaku buraczanego zakwasu z babcinej spiżarni, niech pierwszy rzuci kamieniem! A tak na poważnie, większość z nas przynajmniej słyszała o tym płynnym produkcie fermentacji buraków. Gości on w wielu polskich domach chociaż raz w roku, chociażby jako baza dla wigilijnego barszczu czerwonego. Natomiast dzięki wielu swoim znanym korzyściom prozdrowotnym zaleca się włączyć zakwas do codziennej diety. Aby jeszcze bardziej podkręcić jego walory smakowe oraz w pełni naładować wartościami odżywczymi, tradycyjną recepturę wzbogacono o cytrynę, kurkumę oraz imbir. Do czego przyczyniły się te składniki? Już spieszymy z odpowiedzią.
Zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem – rozgrzewająca bomba witaminowa na zimę
Już sam skład powinien podpowiadać nam, że będzie to idealny napój na wsparcie systemu immunologicznego w okresie jesienno-zimowym. Rozgrzewający korzenny aromat z nutą cytryny w połączeniu z klasycznym buraczanym posmakiem, a to wszystko zamknięte w charakterystycznym smaku zakwasu, jednym słowem bomba smakowa. Ale czy tylko? Te dodatki sprawiają, że w jednym produkcie zamknięto wszystkie niezbędne dla systemu immunologicznego składniki odżywcze. Aby stworzyć lepszy pogląd na ich zawartość, rozłóżmy je na poszczególne składniki:
- Cytryna – naturalne źródło witaminy C, skutecznie wzmacnia odporność oraz wspiera organizm w trakcie sezonowych infekcji. Ponadto jest źródłem takim witamin i minerałów jak witamina E, witaminy z grupy B, potas, beta-karoten, magnez, żelazo, sód.
- Kurkuma – zawarta w niej kurkumina to silna substancja przeciwzapalna, działa również antybakteryjnie, wspiera układ trawienny, pracę wątroby i trzustki. Wykazuje również działanie rozkurczające.
- Imbir – posiada działanie rozgrzewające organizm od środka, ponadto działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, przeciwgorączkowo. Radzi sobie również z mdłościami i zgagą, pobudza wydzielanie soku żołądkowego.
- Burak – źródło witamin C, B1, A, beta-karotenu, kwasu foliowego oraz takich minerałów jak potas, mangan, magnez, miedź, fluor, sód. Wykazuje właściwości wspomagające układ krwionośny, działa przeciwwirusowo, wspiera usuwanie toksyn z organizmu.
- Bakterie kwasu mlekowego – tak one też są jednym ze składników zakwasów, są naturalnym pożytecznym produktem fermentacji – są przede wszystkim naturalnym probiotykiem, wspierają mikroflorę jelitową, a to tam ukryta jest odporność każdego z nas. Wykazują działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze.
Zakwas z buraków z cytryną, kurkumą i imbirem – wspiera odporność i nie tylko
Zastosowanie tego napoju w celu wzmocnienia odporności jest niemalże oczywiste, naturalnie wspomaga walkę z infekcjami i rozgrzewa w zimne pochmurne dni. Na tym jednak nie kończą się zalety spożywania tego dobroczynnego zakwasu, gdzie może mieć równie zbawienne działanie?
- Wspomaga organizm w pozbywaniu się toksyn
- Wpływa na poprawę kondycji skóry, włosów i paznokci
- Zalecany dla kobiet w ciąży, dzięki dodatkowi imbiru i dużej zawartości kwasu foliowego
- Polecany osobom cierpiącym na anemię
- Pozytywnie wpływa na układ krążenia
- Wspiera utrzymanie równowagi wodnej organizmu
Ponadto jest świetną alternatywą dla świeżych warzyw i owoców, których dostęp jesienią i zimą jest ograniczony. Z powodzeniem może zastąpić jedną z pięciu dziennych zalecanych porcji owoców i warzyw. Burak będący głównym składnikiem zakwasu jest uznawany za polski rodzimy superfood, należy jednak pamiętać, że w celu zachowania wszystkich cennych wartości odżywczych nie może być poddawany obróbce termicznej.